ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Domaća nutella - Namaz od lješnjaka i čokolade



Originalni recept

Sastojci:


380 g lješnjaka

50 g badema
220 ml vrhnja za šlag
200 g tamne kuverture -čokolade za kuhanje (55% kakao)
150 ml bademovog mlijeka 

1. Upaliti pećicu na 200C, te popeći lješnjake 5-10min, tj. dok im se ne počnu odvajati ljuskice.
2. Odvojiti ljuskice, te lješnjake i bademe ubaciti u multipraktik.
3. Upaliti multipraktik.
4. Svako nekoliko minuta ugasiti multipraktik i skidati mrvice sa ivica.
5. Potrebno je cca20 minuta miksanja, odnosno trebaju proći sve faze - mrvice, nekakva kompaktna smjesa, maslac.
6. U međuvremenu, staviti vrhnje da se zgrije do točke vrenja pa maknuti sa štednjaka.
7. U vruće vrhnje umiješati nasjeckanu čokoladu.
8. U maslac od lješnjaka ubaciti čokoladu s vrhnjem i upaliti multipraktik. 
9. Nakon koje minute miksanja uliti mlijeko i nastaviti miksati nekoliko minuta, dok ne dobijete gladak namaz.
10. Uliti u staklenke i ostaviti da se ohladi.
11. Čuvati u frižideru.



Napomene:

- na isti način možete upotrijebiti i same lješnjake ili bademe, a možete probati i sa orasima, kikirikijem, odnosno indijskim oraščićima.
- namaz ne mora biti savršeno gladak, mrvice lješnjaka ili badema koji se ne izmiksaju do kraja mu daju poseban hrskavi štih.
- namaz možete koristiti kao namaz za palačinke, za punjenje kolača ili na žlicu umjesto nutelle.
- namaz je manje slađi i više lješnjakast od nutelle, tako da nećete dobit preslatki junk nutella okus koji svi obožavamo, ali sasvim solidno i zdravije zamjenjuje nutellu.
- za keto verziju čokoladu u receptu zamijenite kakaom i steviom po ukusu. 


Nema komentara:

Objavi komentar