petak, 17. veljače 2017.

Maslac od kikirikija


Originalni recept 

Sastojci:

cca 500g nepečenog nesoljenog kikirikija
prstohvat soli
2 žličice kokosovog ulja
1 žličica cimeta


1. Zagrijati pećicu na 160C. 
2. Obložiti tepsiju papirom za pečenje, rasporediti kikiriki i staviti u pećicu na 10-15ak min.
3. Nakon šta se popeče i pusti miris, malo ga prohladiti i prebaciti u jaki blender i blendati.
4. Svako 3-4 minute ugasiti mikser, otvoriti ga i špatulom pokupiti kikiriki s ivica miksera.
5. Strpljivo miksati 20ak minuta uz pauze i skidanje s ivica mikseca.
6. Nakon što se počne pretvarati u mrvice, dodati dvije žličice otopljenog kokosovog ulja.
7. Nastaviti miksati dok se ne spoji i pretvori u polutekuću smjesu. 
8. Preliti u staklenku i uživati. 
9. Čuvati u frižideru.

Napomene: 

- ukoliko nemate u blizini nepečeni nesoljeni kikiriki, jednako dobar će biti sa kikirikijem u ljusci kojeg je potrebno oljuštiti i onda peći kao u receptu.
- tokom miksanja kada dodate ulje, možete dodati i žličicu meda ukoliko volite malo slađe.
- odlučno se slaže sa jabukama i cimetom, te u jutarnju zobenu kašu, kao i u svim receptima koji zahtjevaju kikiriki maslac. 

Nema komentara:

Objavi komentar