četvrtak, 30. ožujka 2017.

Svečana čokoladna torta s malinama



Orignalni recept

Biskvit

240g brašna
300g šećera
70g - kakaa
1/2 žl praška za pecivo
1 žl sode bikarbone
265 ml  mlijeka
130 ml ulja
2 jaja
1 žl ekstrakta vanilije
265 ml skuhane nes kave

1. Zagrijati pećnicu na 180 C. 
2. Kalup promjera 20cm obložiti papirom za pečenje, te s vanjske strane omotati aluminijskom folijom.
3. Pomiješati sve suhe sastojke i prosijati ih. 
4. Skuhati nescaffe kavu i ostaviti da se malo ohladi.
5. Umutiti mikserom jaja, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije. 
6. U dobivenu smjesu dodati suhe sastojke i sve dobro izmiješati.
7. U tu smjesu uliti kavu i još jednom promiješati. 
8. Izvagati smjesu, te polovicu uliti u kalup i peči sat vremena ili dok čačkalica izađe relativno čista. 
9. Izvaditi biskvit iz kalupa, oprati ga i ponoviti sve s drugom polovicom smjese.

Voćni dio

200g malina (smrznute ili svježe)
2 žl šećera
1/2 žl želatine

1. Želatinu pripremiti prema uputstvu s vrećice.
2. Maline staviti u lonac i na vatru da se počnu otapati. 
3. Dodati šećer i malo promiješati.
4. Želatinu lagano otopiti u mikrovalnoj pećnici i uliti u smjesu malina i šećera.
5. Kuhati na laganoj vatri dok se malo ne zgusne i ostaviti da se ohladi.

Krema

65g maslaca
250g šećera u prahu
4 žl mlijeka
1žl ekstrakta vanilije

1. Maslac otopiti u mikrovalnoj dok ne omekša ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi. 
2. Smiksati maslac te mu naizmjenično dodavati šećerom u prahu i tekuće sastojke dok se sve ne potroši.

Čokoladna krema

220g vrhnja za šlag
200g tamne čokolade

1. Vrhnje staviti na vatru, pred vrenje ugasiti i ubaciti izlomljenu čokoladu.
2. Ostaviti par minuta pa dobro promiješati.
3. Nakon što se ohladi malo je izmiksati mikserom.

Slaganje torte 

1. Svaki biskvit prerezati na pola, tako da dobijete četiri biskvita.
2. Slagati biskvit, pola kreme, pola voćnog dijela, biskvit, čokoladna krema, biskvit, druga polovica kreme, druga polovica voćnog dijela, biskvit.



Sastojci za ukrašavanje

Čokoladni ganache

200g čokolade
100g vrhnja za šlag

1. Vrhnje staviti da uzavre i ubaciti čokoladu.
2. Dobro promiješati i ostaviti da se ohladi.
3. Malo izmiksati da je lakše mazati.

Ganache od bijele čokolade

300g bijele čokolade
150g vrhnja

1. Ganache napraviti na isti način kao i čokoladni.
2. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i počne stiskati.
3. Dobro ga izmiksati.

Žele od malina 

1. Napraviti žele na isti način kao za voćni dio.
2. Na papiru za pečenje iscrtati kruh promjera 18cm.
3. Voćni žele procijediti i izliti na papir za pečenje do iscrtanog dijela.
4. Papir sa želeom staviti u zamrzivač na 15ak min. 

Ukrašavanje

žele od malina
čokoladni ganache
ganache od bijele čokolade
svježe maline
bijela čokolada

1. Na vrh torte položiti žele od malina.
2. Bočne stranice torte namazati ganacheom od čokolade i dobro zagladiti. 
3. Namazati i gornju stranu torte čokoladnim ganachem do želea od malina.
4. Slastičarskom vrećicom s nastavkom za puslice napraviti čokoladne puslice okolo gornje strane torte uz rub želea.
5. Umjesto svake treće puslice staviti svježu malinu.
6. Na unutarnjem dijelu čokoladnih puslica napraviti ukrug puslice od bijele čokolade. 
7. U sredinu položiti srce od otopljene bijele čokolade.


Napomene

- jednostavnije je jedan dan napraviti biskvit i sve kreme, a drugi dan sastaviti i ukrasiti tortu
- u odnosu na originalni recept sam žonglirala sa količinom šećera i ispalo je super, ali ne bi više od ovoga smanjivala.
- maline možete zamijeniti bilo kojim bobičastim voćem, višnje, kupine, jagode, borovnice, a moglo bi biti zanimljivo i sa marelicom ili breskvom.
- ukrašavanje je bilo na opisani način jer je torta bila kao poklon za vjenčanje.






Nema komentara:

Objavi komentar