ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Breskvice



Originalni recept by Ivona Ivakić

Tijesto
8 jaja 
1 kg brašna (+ 1/2 kg po potrebi)
1/2 l ulja
2 praška za pecivo
2 vanilin šećera


1. Izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok postanu pjenasta i u to dodati ulje.
2. U smjesu dodati 1/2 kg brašna zajedno sa praškom za pecivo te dobro izmiješati.
3. Smjesu staviti u hladnjak na cca 2 sata.
4. Smijesi dodati 1/2 kg brašna i izmijesiti tijesto koje mora biti mekano i lagano ljepljivo.
5. Tijesto podijeliti na 4 dijela i svaki dio na dva dijela.
6. Od tijesta odvajati komadiće koje oblikovati u kuglice i slagati u tepsiju na papir za pečenje.
7. Peći na 180 C cca 10ak minuta.
8. Vruće dubiti nožićem, a mrvice ostaviti za nadjev.


Nadjev
50 dkg oraha ili badema
30 dkg čokolade
1/2 dcl ruma
2 dcl mlijeka
Mrvice tijesta

1. Zgrijati mlijeko do vrenja, te u isto dodati rum.
2. Mlijeko i rum dodati orasima te dobro promiješati.
3. U smjesu oraha i mlijeka dodati otopljenu čokoladu.
4. U dobiveni nadjev dodati 3/4 mrvica tijesta. Sve dobro promiješati.

Izrada breskvica


1. Pripremiti dvije polovice tijesta i u svaku žličicom stavljati nadjev da malo prelazi, te spajati zajedno.
2. Slagati ih na pladanj.

Za umakanje
Aroma od maline
Voda
Šećer

1. U zdjelicu staviti cca 1dcl vode i nekoliko kapi arome maline, a u tanjur staviti 4-5 žlica šećera.
2. Svaku breskvicu jednim pa drugim vrhom umočiti u aromu i staviti na papirnati ubrus da se malo osuši.
3. Nakon što ste umočili desetak breskvica, krenuti ispočetka i svaku uvaljati u šećer.



Napomene
- količina sastojaka je dovoljna za cca 120 gotovih breskvica, odnosno cca 4,5kg gotovih breskvica.
- ukoliko ostanete bez nadjeva, možete napraviti nadjev od mrvica i čokolade, razrijeđeno s malo mlijeka.
- kada oblikujete kuglice za ispeći breskvice, možete ih vagati po 10-11g pa će Vam sve biti jednake veličine 


Nema komentara:

Objavi komentar