cca 500g nepečenog nesoljenog kikirikija
prstohvat soli
prstohvat soli
2 žličice kokosovog ulja
1 žličica cimeta
1 žličica cimeta
1. Zagrijati pećicu na 160C.
2. Obložiti tepsiju papirom za pečenje, rasporediti kikiriki i staviti u pećicu na 10-15ak min.
3. Nakon šta se popeče i pusti miris, malo ga prohladiti i prebaciti u jaki blender i blendati.
4. Svako 3-4 minute ugasiti mikser, otvoriti ga i špatulom pokupiti kikiriki s ivica miksera.
5. Strpljivo miksati 20ak minuta uz pauze i skidanje s ivica mikseca.
6. Nakon što se počne pretvarati u mrvice, dodati dvije žličice otopljenog kokosovog ulja.
7. Nastaviti miksati dok se ne spoji i pretvori u polutekuću smjesu.
8. Preliti u staklenku i uživati.
9. Čuvati u frižideru.
3. Nakon šta se popeče i pusti miris, malo ga prohladiti i prebaciti u jaki blender i blendati.
4. Svako 3-4 minute ugasiti mikser, otvoriti ga i špatulom pokupiti kikiriki s ivica miksera.
5. Strpljivo miksati 20ak minuta uz pauze i skidanje s ivica mikseca.
6. Nakon što se počne pretvarati u mrvice, dodati dvije žličice otopljenog kokosovog ulja.
7. Nastaviti miksati dok se ne spoji i pretvori u polutekuću smjesu.
8. Preliti u staklenku i uživati.
9. Čuvati u frižideru.
Napomene:
- ukoliko nemate u blizini nepečeni nesoljeni kikiriki, jednako dobar će biti sa kikirikijem u ljusci kojeg je potrebno oljuštiti i onda peći kao u receptu.
- tokom miksanja kada dodate ulje, možete dodati i žličicu meda ukoliko volite malo slađe.
- odlučno se slaže sa jabukama i cimetom, te u jutarnju zobenu kašu, kao i u svim receptima koji zahtjevaju kikiriki maslac.
Nema komentara:
Objavi komentar