utorak, 21. veljače 2017.

Čokoladna torta s narančom


Originalni recept

Ovim receptom se prvi put prijavljujem na kulinarsku igricu Ajme koliko nas je koju ovaj mjesec organizira Milica i kao namirnicu je izabrala naranče :D.

Biskvit 
Sastojci:

6 jaja (M veličine)

200 g šećera
1 1/2 vanilin šećer
200 g brašna
3/4 vrećice praška za pecivo
35 g kakaa

1. Ugrijati pećicu na 180C.

2. Na dno kalupa za tortu promjera 28cm staviti papir za pečenje.
3. Jaja, šećer i vanilin šećer zajedno izmiksati, dok ne posvijetle.
4. Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo te prosijati.
5. Brašno s kakaom i praškom ručno umiješati u smjesu jaja i šećera.
6. Smjesu izliti u kalup i peći cca 25min. (Provjeriti čačkalicom).
7. Izvaditi iz pećice i iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Krema

Sastojci:
namaz od naranče
čokoladni ganache
600 ml vrhnja za šlag

Namaz od naranče

Sastojci:

2 1/2 naranče

1 limun
230 g šećera
130 g maslaca
3 žumanjka

1. Naribati koricu naranče i limuna i iscijediti sok.

2. Maslac izrezati na kockice te staviti na laganu vatru da se otapa zajedno sa sokom, koricom i šećerom.
3. Žumanjke izmiješati vilicom i lagano uz miješanje dodati smjesi na vatri.
4. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje cca 20 min, odnosno dok ne dobijete gusti namaz.
5. Skinuti s vatre i prebaciti u drugu posudu da se ohladiti. 

Čokoladni ganache

Sastojci:

230 g čokolade za kuhanje (kuverture) ili bilo koja tamnija čokolada

350 ml vrhnja za šlag
1 naranča

1. Iscjediti naranču i naribati koricu.
2. Sok od naranče i koricu pomiješati sa vrhnjem za šlag i staviti na vatru da se ugrije.
3. Pred vrenje vrhnja, istim zaliti nasjeckanu čokoladu i ostaviti koju minutu da se spoje.
4. Smjesu čokolade i vrhnja dobro promiješati, da se cijela čokolada otopi.
5. Staviti u frižider da se ohladi.

Izrada kreme

1. U zdjelu za miksanje staviti 300ml vrhnja za šlag i ohlađeni namaz od naranče, te dobro izmiksati.
2. U smjesu vrhnja i namaza od naranče dodati čokoladni ganche i izmiksati.
3. U čokoladnu smjesu koju dobijete dodati 300ml vrhnja za šlag i sve skupa izmiksati do čvrste kreme.

Premaz torte
Sastojci:

75 ml soka od naranče
75 ml vode

1. Pomiješati sok i vodu i ostaviti sa strane. 

Sastavljanje torte

1. Biskvit prerezati na dva dijela.
2. Na stalak za tortu ili tanjur staviti polovicu biskvita i pokapati sa polovicom premaza od soka i vode.
3. Staviti obruč za tortu oko biskvita i na njega rasporediti polovicu kreme.
4. Kremu zagladiti i preko staviti drugu polovicu biskvita, ali tako da je unutarnja strana biskvita s gornje strane.
5. Drugu polovicu biskvita pokapati sa ostatkom premaza od soka i vode.
6. Rasporediti ostatak kreme s tim da ostavite malu količinu kreme (2-3 žlice) sa strane.
7. Tortu staviti u frižider.
8. Kada se stisnula, proći nožem po ivici obruča i oprezno ga odignuti.
9. Eventualne rupe na rubovima torte popraviti s kremom koju ste ostavili sa strane.
10. Dobro zagladiti i opet staviti u frižider.
11. Ukrasiti po želji.


Napomene

- ukoliko imate problem vrhnje umutiti u šlag i volite čvršću kremu, možete upotrijebiti biljni šlag (lakše se umuti, čvršće je, ali ga ja okusom ne preferiram, u tom slučaju smanjiti šećer u namazu od naranče za 50-100 g) ili u vrhnje nakon sto ga umutite u šlag umiješati otopljenu želatinu po uputi sa vrećice (za ovih 600 ml vrhnja je dovoljno ona vrećica za na 500 ml tekućine). 
- bjelanjke koji vam ostanu od izrade namaza od naranče upotrijebiti za ove savršene muffine.
- u premazu torte sok možete zamijeniti mlijekom ili miješavinom male količine ruma i vode. 
- ukrasiti možete čokoladnom ogradicom ili samo posuti čokoladnim strugotinama, odnosno čokoladnim ukrasima.
- torta je bila za poklon, pa sam jedva uspila dobiti jednu lošiju sliku presjeka.




Nema komentara:

Objavi komentar