nedjelja, 26. ožujka 2017.

Cheesecake brownies

Sastojci:

Čokoladni dio
130 g maslaca
3 jaja
126 g tamne čokolade
30 g kakaa
150 g šećera
105 g brašna
85 g čokoladnih suzica

Sirna krema
300 g abc sira
2 žumanjka
44 g šećera
30 g meda
ekstrakt vanilije

1. Tepsiju veličine 20x30 prekriti pek papirom.
2. Pećnicu upaliti na 180 C da se zagrije.
3. U mikrovalnoj pećnici rastopiti maslac i tamnu čokoladu, te promiješati da se spoje.
4. U smjesu maslaca i čokolade mikserom umiješati jaja i šećer.
5. Malo ohladiti, dodati sol, te prosijano brašno i kakao.
6. Kad se sve sjedinilo, umiješati čokoladne suzice.
7. Rasporediti u tepsiju.
8. U drugoj posudi izmiksati abc sir s žumanjkom, šećerom, medom i ekstraktom vanilije.
9. Žlicom poslagati hrpice sirne kreme, preko čokoladnog dijela, te prošarati.
10. Peći cca 35 minuta.
11. Kada se malo ohladi, izvaditi iz tepsije i rezati na kocke. 


Napomene

- od ove količine se dobiju 24 solidna komada.
- čokoladne suzice možete zamijeniti narezanom čokoladom.
- brownies su efektni sami od sebe, pa ih nije potrebno dodatno ukrašavati. 

Sastojci za zdravu verziju - kalup 20cm

29g kokosovog ulja
36g avokada
40g kakaa
25g tamne čokolade
1žl meda 
2 datulje 
1 jaje + 1 bjelanjak
16g kokosovog brašna
28g gustina
Malo ekstrakta vanilije
-------------------------
138g abc sira
žumanjak
1/2 žl meda
Vanilija



Postupak je isti kao za originalnu verziju. 



ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Cake popsići


Biskvit

4 jaja
140 g šećera
1 vanilin šećer
140 g brašna
40 g kakaa
1 dcl jogurta
Malo vode
1/2 praška za pecivo

1. Upaliti pećnicu na 180C.
2. Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg. 
3. Jaja, šećer i vanilin šećer  pjenasto izmiješati, te dodati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. 
4. U dobivenu smjesu lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. 
5. Smjesu izliti u kalup i staviti peći cca 20 minuta.
6. Tijesto izvaditi iz pećnice i ohladiti.

Krema
200 g čokolade
200 ml vrhnja za šlag

1. Čokoladu isjeckati.
2. Vrhnje staviti na vatru i u vrelo umiješati isjeckanu čokoladu.
3. Dobro promiješati da se sve otopi i ostaviti u frižider da se ohladi. 

Izrada cake popsa

1. Ohlađeni biskvit izmrviti u posudu.
2. Izvaditi kremu iz frižidera, izliti je preko biskvita i sve dobro rukama izmiješati. 
4. Da bi svi popsi bili jednaki, vagati po 25g i odmah oblikovati kuglice i slagati u posudu. 
5. Kad se sve oblikuje, staviti u frižider da se malo stisnu.
6. Izvaditi popse iz frižidera, štapić za ražnjiće umočiti u čokoladu i zabosti u kuglicu, te vratiti nazad u posudu. 
7. Kad ste sve štapiće zaboli, posudu s popsima vratiti jos malo u frižider.



Dodaci
200 g tamne čokolade
200 g bijele čokolade
Štapići za ražnjiće
Prehrambene boje, kokosove mrvice, zvjezdice, bojani šećer, jestive perlice...


Ukrašavanje

1. Pripremiti sve dodatke prije otapanja čokolade.
2. Pripremiti komad stitopora za ubadanje popsa. 
3. Otopiti tamnu i bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
4. Svaku kuglicu umočiti u čokoladu koju želite, jednim štapićem odstraniti višak čokolade, ukrasiti dodacima i zabosti u foliju da se ne dodiruju.  



Napomene:
- za otapanje bijele čokolade treba biti oprezan jer jako brzo zagori, te možete dodati malo maslaca.
- ukoliko nemate stiropor, možete improvizirati sa plastičnom folijom zategnutom preko dublje posude ili popse stavljati u malo veću čašu.
- od ostataka čokolade napraviti praline.

četvrtak, 2. ožujka 2017.

Brownies


Originalni recept by Anja kuha 

Sastojci 
160 g čokolade (različite - bajadera, ostaci djeda božičnjaka...)
160 g maslaca
175 g šećera u prahu
3 jaja 
ekstrat vanilije 
100 g brašna
malo soli
80 g mliječne čokolade narezane na kockice
80 g bijele čokolade narezane na kockice 



1. Zagrijati pećnicu na 160C.
2. U tepsiju veličine 20x30 staviti papir za pećenje.
3. Čokoladu i maslac izrezati na komadiće i staviti u mikrovalnu pećnici na 40 sek. 
4. Ukoliko je potrebno ponoviti postupak s mikrovalnom pećnicom dok se maslac i čokolada ne otope, te ih dobro promiješati. 
5. U drugoj posudi izmiksati jaja, šećer u prahu i ekstrat vanilije dok ne posvijetle.
6. Smjesi jaja, šećera i vanilije dodati smjesu čokolade i maslaca.
7. Dobivenoj smjesi ručno dodati prosijano brašno i malo soli, te dodati čokoladu narezanu na kockice
8. Smjesu uliti u kalup i peći cca 25min. 
9. Izvaditi iz kalupa i izrezati te ukrasiti po želji. 



Napomene
- ukoliko dodate u smjesu bajaderu, još smanjiti količinu šećera u smjesi
- bijela čokolada ne dolazi do izražaja u samom kolaču, te je možete zamijeniti jednakom količinom tamne čokolade 
- pošto je kolač bio za rođendan jednoj maloj trogodišnjakinji (Lori sretan rođendan :D), jedni su ukrašeni šarama od bijele čokolade obojene crvenom bojom, te jestivim zvjezdicama i srcima, te šarenim mrvicama, a druge šarenim šećerom i jestivim perlicama.