petak, 28. travnja 2017.

Schwarzwald torta



Kalup 20cm 

Biskvit
5 jaja
75g badema
26g šećera
30g kokosovog šećera
10g kakaa

1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
2. Pjenasto umutiti žumanjca sa šećerom i kokosovim  šećerom.
3. U smjesu žumanjaka i šećera dodati kakao i mljevene bademe.
4. Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg.
5. Umiješati bjelanjke u smjesu žumanjaka.
6. Kalup za tortu obložiti pek papirom, izliti tijesto u kalup i staviti u pećnicu.
7. Nakon desetak minuta smanjiti temperaturu na 150 C i peći negdje oko sat vremena.
8. Kada je gotovo izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.



Bijela krema 
1 vanilin šećer
12g šećera
18g kokos šećer
16 g gustina
125ml mlijeka

1. Odvojiti 4 žlice mlijeka i umutiti s gustinom da nema grudica.
2. Ostatak mlijeka staviti u lonac zajedno sa šećerima da uzavri. 
3. Smanjiti vatru i u uzavrelo mlijeko dodati smjesu gustina i miješati dok se ne zgusne. 
4. Maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. 
5. Kad se ohladi izmiksati sa omekšalim maslacem. 

Čokoladna krema s višnjama 
200g smrznutih višanja
150g tamne čokolade
10g maslaca

1.Višnje otopiti i ocijediti od soka. 
2. Na pari otopiti čokoladu, dodati maslac, te kad se sve otopilo dodati višnje. 
3. Dobro promiješati i dodati nekoliko žlica soka od višanja da ostane kremasto. 



Slaganje torte

1. Biskvit prerezati na tri dijela. 
2. Kreme podijeliti na dva dijela. 
3. Biskvit poprskati sokom od višanja.
4. Slagati biskvit-čokoladna krema s višnjama-bijela krema-biskvit-čokoladna krema-bijela krema-biskvit. 
5. Ukrasiti po želji čokoladom ili šlagom.



ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Superbrza zdravija sirnica


Originalni recept 

Sastojci:
200g brašna
180g integralnog brašna
1 vrećica Garant kvasca 
150g hladnog mlijeka
1 žlica ruma 
15 kapi arome sirnice
10 kapi arome ruže
10 kapi arome marascino 
75g omekšalog maslaca 
75g meda 
1 jaje + 1 žumanjak 

Za premazivanje:
1 žumanjak 
nekoliko istucanih kocki šećera

1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
2. U jednu zdjelu pomiješati brašna i kvasac. 
3. U drugoj zdjeli pomiješati mlijeko, rum, arome, med i jaje. 
4. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati maslac. 
5. Sve izmiksati, te zamijesiti rukama. 
6. Oblikovati dvije sirnice.
7. Zarezati škarama na dva mjesta. 
8. Pustiti da se diže 15-20 minuta. 
9. Staviti u pećicu i nakon 20 minuta premazati žumanjcem i posuti kockama šećera. 
10. Peći još 20-25 minuta, te provjeriti čačkalicom. 



Napomene:

- u recept sam dodala skoro duplo arome i 15g meda više, jer mi je sirnica ispala malo manje slatka i nedostajalo je arome sirnice. 
- 1/8 cijele količine (1/4 jedne sirnice) ima 285kcal ( masti 9,6, UH 24,4, proteini 5)


četvrtak, 30. ožujka 2017.

Svečana čokoladna torta s malinama



Orignalni recept

Biskvit

240g brašna
300g šećera
70g - kakaa
1/2 žl praška za pecivo
1 žl sode bikarbone
265 ml  mlijeka
130 ml ulja
2 jaja
1 žl ekstrakta vanilije
265 ml skuhane nes kave

1. Zagrijati pećnicu na 180 C. 
2. Kalup promjera 20cm obložiti papirom za pečenje, te s vanjske strane omotati aluminijskom folijom.
3. Pomiješati sve suhe sastojke i prosijati ih. 
4. Skuhati nescaffe kavu i ostaviti da se malo ohladi.
5. Umutiti mikserom jaja, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije. 
6. U dobivenu smjesu dodati suhe sastojke i sve dobro izmiješati.
7. U tu smjesu uliti kavu i još jednom promiješati. 
8. Izvagati smjesu, te polovicu uliti u kalup i peči sat vremena ili dok čačkalica izađe relativno čista. 
9. Izvaditi biskvit iz kalupa, oprati ga i ponoviti sve s drugom polovicom smjese.

Voćni dio

200g malina (smrznute ili svježe)
2 žl šećera
1/2 žl želatine

1. Želatinu pripremiti prema uputstvu s vrećice.
2. Maline staviti u lonac i na vatru da se počnu otapati. 
3. Dodati šećer i malo promiješati.
4. Želatinu lagano otopiti u mikrovalnoj pećnici i uliti u smjesu malina i šećera.
5. Kuhati na laganoj vatri dok se malo ne zgusne i ostaviti da se ohladi.

Krema

65g maslaca
250g šećera u prahu
4 žl mlijeka
1žl ekstrakta vanilije

1. Maslac otopiti u mikrovalnoj dok ne omekša ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi. 
2. Smiksati maslac te mu naizmjenično dodavati šećerom u prahu i tekuće sastojke dok se sve ne potroši.

Čokoladna krema

220g vrhnja za šlag
200g tamne čokolade

1. Vrhnje staviti na vatru, pred vrenje ugasiti i ubaciti izlomljenu čokoladu.
2. Ostaviti par minuta pa dobro promiješati.
3. Nakon što se ohladi malo je izmiksati mikserom.

Slaganje torte 

1. Svaki biskvit prerezati na pola, tako da dobijete četiri biskvita.
2. Slagati biskvit, pola kreme, pola voćnog dijela, biskvit, čokoladna krema, biskvit, druga polovica kreme, druga polovica voćnog dijela, biskvit.



Sastojci za ukrašavanje

Čokoladni ganache

200g čokolade
100g vrhnja za šlag

1. Vrhnje staviti da uzavre i ubaciti čokoladu.
2. Dobro promiješati i ostaviti da se ohladi.
3. Malo izmiksati da je lakše mazati.

Ganache od bijele čokolade

300g bijele čokolade
150g vrhnja

1. Ganache napraviti na isti način kao i čokoladni.
2. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i počne stiskati.
3. Dobro ga izmiksati.

Žele od malina 

1. Napraviti žele na isti način kao za voćni dio.
2. Na papiru za pečenje iscrtati kruh promjera 18cm.
3. Voćni žele procijediti i izliti na papir za pečenje do iscrtanog dijela.
4. Papir sa želeom staviti u zamrzivač na 15ak min. 

Ukrašavanje

žele od malina
čokoladni ganache
ganache od bijele čokolade
svježe maline
bijela čokolada

1. Na vrh torte položiti žele od malina.
2. Bočne stranice torte namazati ganacheom od čokolade i dobro zagladiti. 
3. Namazati i gornju stranu torte čokoladnim ganachem do želea od malina.
4. Slastičarskom vrećicom s nastavkom za puslice napraviti čokoladne puslice okolo gornje strane torte uz rub želea.
5. Umjesto svake treće puslice staviti svježu malinu.
6. Na unutarnjem dijelu čokoladnih puslica napraviti ukrug puslice od bijele čokolade. 
7. U sredinu položiti srce od otopljene bijele čokolade.


Napomene

- jednostavnije je jedan dan napraviti biskvit i sve kreme, a drugi dan sastaviti i ukrasiti tortu
- u odnosu na originalni recept sam žonglirala sa količinom šećera i ispalo je super, ali ne bi više od ovoga smanjivala.
- maline možete zamijeniti bilo kojim bobičastim voćem, višnje, kupine, jagode, borovnice, a moglo bi biti zanimljivo i sa marelicom ili breskvom.
- ukrašavanje je bilo na opisani način jer je torta bila kao poklon za vjenčanje.






nedjelja, 26. ožujka 2017.

Cheesecake brownies

Sastojci:

Čokoladni dio
130 g maslaca
3 jaja
126 g tamne čokolade
30 g kakaa
150 g šećera
105 g brašna
85 g čokoladnih suzica

Sirna krema
300 g abc sira
2 žumanjka
44 g šećera
30 g meda
ekstrakt vanilije

1. Tepsiju veličine 20x30 prekriti pek papirom.
2. Pećnicu upaliti na 180 C da se zagrije.
3. U mikrovalnoj pećnici rastopiti maslac i tamnu čokoladu, te promiješati da se spoje.
4. U smjesu maslaca i čokolade mikserom umiješati jaja i šećer.
5. Malo ohladiti, dodati sol, te prosijano brašno i kakao.
6. Kad se sve sjedinilo, umiješati čokoladne suzice.
7. Rasporediti u tepsiju.
8. U drugoj posudi izmiksati abc sir s žumanjkom, šećerom, medom i ekstraktom vanilije.
9. Žlicom poslagati hrpice sirne kreme, preko čokoladnog dijela, te prošarati.
10. Peći cca 35 minuta.
11. Kada se malo ohladi, izvaditi iz tepsije i rezati na kocke. 


Napomene

- od ove količine se dobiju 24 solidna komada.
- čokoladne suzice možete zamijeniti narezanom čokoladom.
- brownies su efektni sami od sebe, pa ih nije potrebno dodatno ukrašavati. 

Sastojci za zdravu verziju - kalup 20cm

29g kokosovog ulja
36g avokada
40g kakaa
25g tamne čokolade
1žl meda 
2 datulje 
1 jaje + 1 bjelanjak
16g kokosovog brašna
28g gustina
Malo ekstrakta vanilije
-------------------------
138g abc sira
žumanjak
1/2 žl meda
Vanilija



Postupak je isti kao za originalnu verziju.