srijeda, 10. svibnja 2017.

Sirova torta od čokolade i cimeta


Originalni recept

Krema s cimetom
Šalica indijskih oraščića (bar 2 sata natopiti vodom) 
2 žličice cimeta
2 žlice sirupa od datulja
2 žličice kokosovog ulja

1. Ocijediti oraščiće od vode i izblendati sa cimetom, sirupom od datulja i kokosovim uljem dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Staviti ravnomjerno u kalup za tortu i staviti u zamrzivač na pola sata.


Krema s čokoladom
1 avokado
3 žličice kakao praha
2 pune žličice sirupa od datulja

1. Izblendati sve sastojke zajedno dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Izvaditi kalup i zamrzivača i preko kreme s cimetom razmazati kremu s čokoladom.
3. Staviti natrag u zamrzivač na bar sat vremena, nakon toga izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.


Napomene
- po želji posuti smrvljenim bademima ili zrnima kakaa
- tortica je zapravo zaleđena krema, a za pravu verziju torte može se napraviti podloga iz 



petak, 5. svibnja 2017.

Jelina jagodica bobica




Originalni recept iz glave moje prijateljice Jelene

Za kalup 24

Podloga
1 kutija grancerale crocant
150gr maslaca

1. Kekse izmrviti, maslac otopiti u mikrovalnoj
2. Kekse i maslac spojiti, utisnuti u kalup i staviti u zamrzivač.

Žele od jagoda
500g jagoda
Žlica gustina
Malo vode
1 vanilin šećer

1. Polovicu jagoda izrezati na kockice.
2. Drugu polovicu jagoda izblendati, te staviti kuhati zajedno sa vanilin šećerom i žlicom gustina umućenom u malo vode.
3. Dodati ostatak jagoda i dobro promješati.
4. Izvaditi podlogu iz zamrzivača i na istu staviti žele od jagoda.
5. Vratiti tortu u zamrzivač.

Krema:
250g mascarpone sira 
50g šećera u prahu
150ml šlaga
Malo arome vanilije

1. Umutiti šlag, te dodati mascarpone sir, šećer i aromu vanilije.
2. Kremu staviti na tortu, zagladiti i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi.
3 Ukrasiti po želji.



Zdravija verzija 

Za kalup promjera 10cm 

Podloga
60g badema
35g maslaca
Malo stevie

1. Bademe samljeti, maslac otopiti u mikrovalnoj
2. Bademe i maslac spojiti, dodati steviu, utisnuti u kalup i staviti u zamrzivač.

Žele od jagoda
200g jagoda
1/2 žlicice gustina
Malo želatine
Malo vode
Malo stevie

1. Polovicu jagoda izrezati na kockice.
2. Drugu polovicu jagoda izblendati, te staviti kuhati zajedno sa steviom, gustinom umućenom u malo vode, te dodati otopljenu želatinu.
3. Dodati ostatak jagoda i dobro promiješati.
4. Izvaditi podlogu iz zamrzivača i na istu staviti žele od jagoda.
5. Vratiti tortu u zamrzivač.

Krema:
75g vajkrem namaza
30ml vrhnja za kuhanje
Malo želatine
Malo arome vanilije
Malo stevie

1. Umutiti vrhnje za kuhanje, dodati vajkrem, steviu i aromu vanilije, te otopljenu želatinu.
2. Kremu staviti na tortu, zagladiti i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi.
3 Ukrasiti po želji.



Napomene

- u originalnoj verziji se može dodati 20g maslaca više jer se podloga malo mrvi.
- u zdravijoj verziji tortu dobro ohladiti da se stegne žele i krema.


petak, 28. travnja 2017.

Schwarzwald torta



Kalup 20cm 

Biskvit
5 jaja
75g badema
26g šećera
30g kokosovog šećera
10g kakaa

1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
2. Pjenasto umutiti žumanjca sa šećerom i kokosovim  šećerom.
3. U smjesu žumanjaka i šećera dodati kakao i mljevene bademe.
4. Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg.
5. Umiješati bjelanjke u smjesu žumanjaka.
6. Kalup za tortu obložiti pek papirom, izliti tijesto u kalup i staviti u pećnicu.
7. Nakon desetak minuta smanjiti temperaturu na 150 C i peći negdje oko sat vremena.
8. Kada je gotovo izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.



Bijela krema 
1 vanilin šećer
12g šećera
18g kokos šećer
16 g gustina
125ml mlijeka

1. Odvojiti 4 žlice mlijeka i umutiti s gustinom da nema grudica.
2. Ostatak mlijeka staviti u lonac zajedno sa šećerima da uzavri. 
3. Smanjiti vatru i u uzavrelo mlijeko dodati smjesu gustina i miješati dok se ne zgusne. 
4. Maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. 
5. Kad se ohladi izmiksati sa omekšalim maslacem. 

Čokoladna krema s višnjama 
200g smrznutih višanja
150g tamne čokolade
10g maslaca

1.Višnje otopiti i ocijediti od soka. 
2. Na pari otopiti čokoladu, dodati maslac, te kad se sve otopilo dodati višnje. 
3. Dobro promiješati i dodati nekoliko žlica soka od višanja da ostane kremasto. 



Slaganje torte

1. Biskvit prerezati na tri dijela. 
2. Kreme podijeliti na dva dijela. 
3. Biskvit poprskati sokom od višanja.
4. Slagati biskvit-čokoladna krema s višnjama-bijela krema-biskvit-čokoladna krema-bijela krema-biskvit. 
5. Ukrasiti po želji čokoladom ili šlagom.



ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Superbrza zdravija sirnica


Originalni recept 

Sastojci:
200g brašna
180g integralnog brašna
1 vrećica Garant kvasca 
150g hladnog mlijeka
1 žlica ruma 
15 kapi arome sirnice
10 kapi arome ruže
10 kapi arome marascino 
75g omekšalog maslaca 
75g meda 
1 jaje + 1 žumanjak 

Za premazivanje:
1 žumanjak 
nekoliko istucanih kocki šećera

1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
2. U jednu zdjelu pomiješati brašna i kvasac. 
3. U drugoj zdjeli pomiješati mlijeko, rum, arome, med i jaje. 
4. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati maslac. 
5. Sve izmiksati, te zamijesiti rukama. 
6. Oblikovati dvije sirnice.
7. Zarezati škarama na dva mjesta. 
8. Pustiti da se diže 15-20 minuta. 
9. Staviti u pećicu i nakon 20 minuta premazati žumanjcem i posuti kockama šećera. 
10. Peći još 20-25 minuta, te provjeriti čačkalicom. 



Napomene:

- u recept sam dodala skoro duplo arome i 15g meda više, jer mi je sirnica ispala malo manje slatka i nedostajalo je arome sirnice. 
- 1/8 cijele količine (1/4 jedne sirnice) ima 285kcal ( masti 9,6, UH 24,4, proteini 5)